Vi är en småskalig odling i den lilla byn Lida i Vårgårda kommun. Här odlar vi främst grönsaker, men även frukt och bär. Vårt mål är att producera grödor av högsta kvalitet på ett sätt som är hållbart för människor och natur. Där sättet som vi brukar jorden på, inte förbrukar den, utan är med att skapa liv och mångfald.
Våra grödor säljs främst genom andelsjordbruket där ett trettiotal familjer får en välfylld kasse varje vecka. När det finns överskott går det också att köpa direkt från oss på odlingen. Vi säljer också till restaurang och kan odla efter beställning.
Våra grödor får växa direkt i marken, utan att bespruta eller lägga till konstgödsel. Detta är det mest mest naturligt odlingssättet och gör att smaken blir som bäst
Vi strävar efter att odla på ett så naturligt sätt som möjligt, som ger de nyttigaste och godaste grönsakerna. Det innebär att mycket fokus ligger på jordens och mikrolivets hälsa, för när jorden mår bra så kan den ta väl hand om växterna som finns där. För att göra det används inga kemikalier eller konstgödsel. Vi undviker också att gräva och störa jorden så mycket som möjligt. Verktygen vi använder är mestadels enkla handverktyg. Det tar visserligen lite längre tid, men det gör att vi kan odla grödorna betydligt tätare och effektivare än konventionellt jordbruk och med låga kostnader.
Eftersom det är ett hantverk kan det hända att grödorna inte ser perfekta ut och att en liten mask kanske följer med någon enstaka gång. Men vi är övertygade om att dessa grödorna smakar bättre, innehåller mer näring och är bättre för oss och miljön än komersiellt odlade grönsaker.
Grödorna får sitta kvar i marken och mogna så länge som möjligt och skördas sedan precis innan de ska levereras till kunden. På det sättet bevaras färskheten, smaken och näringsämnena.
Isak heter jag och är grönsaksbonden som står bakom företaget. Jag har ett stort naturintresse och brinner för att vi människor ska kunna leva mer hållbart, för vår och naturens skull.
2018 startade jag en liten köksträdgård utanför Ljungskile som vi sedan utökade och blev ett deltidsarbete för mig. Där växte mitt intresse och jag kom fram till att jag vill odla på heltid och i lite större skala, men fortfarande med enkla och naturnära metoder. År 2022 - 2023 gick jag en utbildning i "Market Gardening" på Naturbruk, Angereds gård, samtidigt som jag började förbereda marken i Lida.
Under sommaren 2023 flyttade jag med min familj till Lida och kunde arbeta mer på att förbereda marken. Från och med januari 2024 är jag nu grönsaksbonde på heltid och ser väldigt mycket fram emot min första säsong på ny mark.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna