I våra odlingar finns det en stor mångfald av olika slag. Dels odlar vi många olika sorters grödor, men vi vill också gynna mångfalden av liv genom vårt arbete.
Vi gynnar pollinerare och insekter av olika slag genom att odla blommor och blommande buskar, sätta upp insektshotell och skapa högar av löv och ris som skydd.
Vi sätter upp holkar till fåglar så att de kan se till att ingen population av insekter blir för stor. Vi ser till att groddjur trivs med dammar och övervintringsplatser.
Sedan jobbar vi för att livet i marken ska må bra också. I marken finns bakterier, svampar och annat som gynnar växterna. Dessa gynnar vi genom att inte plöja och att odla många olika sorters grödor som får behålla sina rötter i marken.
Med en stor mångfald av liv skapas balans som underlättar vårt arbete. Ett exempel är att vi har gott om paddor som gillar att äta mördarsniglar. Sniglarna finns där i odlingarna, men det blir aldrig så många att de orsakar någon nämnvärd skada.
TA HAND OM NATUREN SÅ TAR DEN HAN OM OSS
Biologisk mångfald, varför är det så viktigt? Blir det inte bara svårare att odla många olika saker än att bara ha ett fält med en sorts gröda? Är det verkligen värt det extra arbetet? Jag tror att när man skapar mångfald så hjälper det till att ta hand om naturen, och när naturen mår bra så kan den ta hand om oss. Här kommer några punkter om varför jag väljer att odla med mångfald i fokus.
MÅNGFALD SKAPAR BALANS
Visst kan det vara vackert att se stora fält med blommande raps eller mognande vete. Men ett sådant landskap är inte naturliga och det ger en obalans för livet i och ovan jorden. När till exempel insekter eller en svamp som angriper raps kommer till en sådan åker finns det ingen gräns för hur de kan föröka sig och orsaka skada. I naturen hålls skadeinsekterna i balans av rovinsekter och fåglar, men i storskalig monokulturell odling blir lösningen istället att spruta för att ta bort alla insekter. Om man medvetet skapar olika habitat för insekter och fåglar i odlingen kommer de att hjälpa till att minska angreppen. Om man dessutom har många olika grödor gynnas nyttodjuren ännu mer och sjukdomar och skadeinsekter kan inte spridas lika lätt.
LIVET I JORDEN
För inte så länge sedan trodde man att allt en växt behöver för att må bra var rätt tillgång till vatten och näringsämnen, men forskningen har gått framåt och sett att jorden innehåller en fantastisk mångfald av liv som alla är beroende av varandra. Växterna är med i detta samspel genom att ge bort en del av sockret som de producerar till svampar och bakterier. I gengäld får de tillgång till näringsämnen och vatten från ett större område än de själva kan nå. När många olika sorters växter får ha sina rötter i jorden och när man inte störa jorden genom att gräva eller plöja så gynnas livet i marken. Jordens välmående leder i sin tur till att växterna växer bättre, klarar torka bättre, mår bättre och blir mer motståndskraftiga mot angrepp och sjukdomar. Förhoppningsvis kommer det också att märkas på smaken.
MÅNGFALD FÖR VÅR SKULL
Mångfalden i naturen är också avgörande för vår egen skull. Mångfalden behövs för pollinering av växter som ger oss mat. Mångfalden behövs för att vårt vatten ska renas, för att bromsa vattnet vid översvämningar och för att öka tillgången på vatten vid torka. Förlusten av biologisk mångfald räknas som ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. Dessutom mår vi bättre om vi får vara ute i en grönskande vacker natur. Vi är helt enkelt beroende av mångfalden.
Mångfalden är viktig och därför odlar vi en stor variation av grönsaker, frukt och bär. Ett av målen är att all denna variation är att ska skapa förutsättningar för grönsaker och frukt av hög kvalitet, men framför allt är målet att skapa mångfald för att varje art har ett värde i sig själv.
Läs gärna mer om mångfald och hur du kan skapa bättre förutsättningar för den på Rikare trädgård
Copyright © Alla rättigheter förbehållna